BIGtruck Zwaartransport
Omrijden met 145 ton lading
BIGtruck Zwaartransport
Omrijden met 145 ton lading
Haitsma in het Friese Kootstertille maakt allerlei beton producten, waaronder fors uit de kluiten gewassen brugdelen. Voor het transport van deze vaak extra zware lading is er een kink in de kabel gekomen, namelijk de brug van Kootstertille. Die is wegens onderhoud gesloten voor trucks boven de 40 ton en dat betekent dat er flink omgereden moet worden.
De brug in Kootstertille, gebouwd in 1940, heeft diverse zwakke plekken in de beide betonnen brugdelen waardoor er een afsluiting geldt voor zwaar verkeer. De brug is tot nader orde verboden voor voertuigen meer dan 40 ton. Als het zwaarder wordt rest er niets anders dan omrijden en dat kan nog wel even duren ook. Een nieuwe brug is namelijk niet voorzien voor 2027 zoals het er nu naar uit ziet, en dat betekent dus omrijden.
Elfstedentocht keerpunt
Toen half november er 24 brugliggers, bestemd voor de Roggebotsluis in Kampen op transport moesten werd dat omrijden nog erger. De brug is met een lading van netto 145 ton geen optie, maar ook de lengte van 55 meter vormde een ware uitdaging. Die 55 meter is de lengte van de betonnen balken, de hele combinatielengte bedraagt zelfs een kleine 70 meter! De route gaat eerst naar de N355 richting Quatrabras waar de N356, ook wel de Centrale As genoemd, bereikt wordt. Logisch zou zijn om daar linksaf te slaan richting Bergum en Drachten, maar daarvoor zouden er een aantal lantarenpalen weggehaald moeten worden. Dat bleek niet te mogen van de wegbeheerder, vandaar dat er gekozen is voor een wat omslachtig alternatief. Het konvooi draait bij Quatrabras nu rechtsaf richting Dokkum, om daar te keren en vervolgens terug te rijden. Daarmee heeft Dokkum dus voor dit transport dezelfde keerpunt functie als tijdens de Elfstedentocht, maar het betekent een omweg van meer dan 35 kilometer, en dat dan 24 keer!




Via Dokkum
Transportbegeleider Minne Postumus van Combex spreekt onderweg met verbaasde politieagenten. ,,Wat zijn jullie aan het doen met die balken? We zien ze richting Dokkum rijden, maar ze komen ook uit die richting’’. Minne legt uit wat het probleem is, en dat ze twee keer dezelfde lading voorbij hebben zien komen. De tijdelijk bestemming van de lading is overigens Heerenveen. De werkzaamheden aan de Roggebotsluis zijn nog niet zo ver dat ze de ruim 55 meter lange betonnen gevaartes al kunnen ontvangen, vandaar dat ze eerst naar een opslag gaan bij PAX in Heerenveen. Voor het transport worden trucks van Van der Meijden en Lafeber ingezet. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in extra lange lading. Voor deze klus werden 6x4 trekkers ingezet met een platform oplegger met vijf aslijnen voor- en zes aslijnen achter. De verbinding tussen die beide voertuigen bestaat uit de betonnen balk zelf, met daar onder kabels en leidingen voor licht en lucht. De hydraulisch geveerde platformwagens zijn voorzien van pendelassen waardoor op één aslijn acht wielen aangebracht zijn.
Handbesturing
Voor de chauffeurs en de begeleiders is het routinewerk, dat is duidelijk. Het is dat de route wat alternatief is, maar vanuit Kootstertille zijn al talloze zware en lange vrachten vervoerd, het hele land door. Haitsma Beton is een vaste klant van Combex, maar voor deze extra zware klussen wordt steevast het materieel en de kennis van Van der Meijden ingehuurd. Zij voeren het transport uit, Combex verzorgt de begeleiding van het transport. De trucks zijn dubbel bemand en voor lastige situaties stapt de bijrijder uit om de achterste roller te besturen. Die is uitgerust met een eigen aggregaat voor de hydrauliek en met handbesturing kunnen hindernissen als rotondes worden genomen. Daarbij worden de rotondes meestal met de klok mee genomen, waarbij de begeleiders er voor zorgen dat het verkeer tijdelijk wordt stilgelegd.
Klapband
Tijdens de tweede nacht krijgt de eerste combinatie een lekke band onder de eerste platformwagen. Het is de binnenste band en goede raad is duur. Even wisselen in beladen toestand is moeilijk, en met de maximale belasting is doorrijden is ook een gok. Toch besluit de chauffeur na veel overleg met een gematigde snelheid naar Heerenveen te rijden. Daar blijken inmiddels twee banden geklapt te zijn, maar na het lossen is het een stuk eenvoudiger om banden te wisselen. Dat lossen vindt plaats met de inzet van twee machtige 500 tons kranen van Wagenborg. Zij pakken de lange balken voorzichtig op om ze op te stapelen op het PAX terrein. Daar zullen ze blijven liggen tot ergens in het voorjaar van 2022, om vervolgens vervoerd te worden naar Kampen.