
SHOWTRUCK

SHOWTRUCK
Historische airbrush op een DAF
Historische airbrush op een DAF
Toen DAF vorig jaar het 90 jarige jubileum vierde, werd er af fabriek een speciale ‘anniversary’ uitvoering gelanceerd. Dat was een prachtige, maar ook heel ingetogen uitvoering, eigenlijk heel goed passend bij hoe we DAF kennen. Bescheiden, ingetogen en misschien wel wat te voorzichtig. Aan de overkant van het Kanaal, op zeg maar de tweede thuismarkt van DAF, pakten ze het heel wat spectaculairder aan. Airbrush artiest Adam Haden nam een DAF XF Super Space Cab onder handen en het resultaat is schitterend geworden.
Op de blauwe truck zien we in blauwtinten de hele historie van het merk voorbij komen, inclusief de portretten van de beide oprichters van het merk, Hub en Wim van Doorne. Het werk van Adam Haden is al jaren bekend en je kunt zeggen dat zijn stijl heel herkenbaar is. Anderen zeggen dat het altijd het zelfde is, maar wij houden van deze vorm van airbrush. Doordat het in bij elkaar passende tinten is uitgevoerd blijft de lijn in de truck zoals die bedoeld was, en is er heel veel detail te zien in de kunstwerken. Bijzonder is ook dat het perspectief van de afbeeldingen blijft kloppen, ook als je er omheen loopt. Daarbij heeft Adam een onwaarschijnlijk oog voor detail. Of het nou om portretten gaat of om trucks zoals in dit geval, alles klopt en de sfeer wordt enorm goed getroffen.

“Dan rest er wat ons betreft maar één plek waar deze truck thuis hoort en dat is in het DAF-museum in Eindhoven!”
Verkeerde neus?
We zien op de zijkanten van de DAF het hoofdgebouw in Eindhoven en trucks van de modellen 2100, de zevenstreper, de 2800, de 2000Do en de 2600. Eigenlijk komt alles voorbij in special paint, inclusief het model wat DAF ooit bouwde in samenwerking met International Harvester. Van die stoere Amerikaanse neus werden er maar een handjevol gebouwd. Bij nader inzien ontbreekt er ook een type op de cabine, en wel de NAT- en NTT torpedo met de van Magirus geleende cabine. Het lijkt er een beetje op dat de artiest daarvoor in de plaats een afbeelding van de verkeerde neus genomen heeft als voorbeeld. Zo van ,,vergeet je dat model met die vierkante neus niet?’’ Overigens zijn zowel de International DAF als de NAT-NTT-serie in Engeland nooit verkocht. Het mag wat ons betreft de pret niet drukken, want wat een prachtige trekker is dit geworden.

Museumstuk
De Britse importeur gebruikt de trekker om de evenemententrailer te verplaatsen. De Anniversary DAF heeft dan ook al op menige truckshow gestaan in het afgelopen jaar, nog voordat corona insloeg als een bom. En als ze er klaar mee zijn in Engeland? Dan rest er wat ons betreft maar één plek waar deze truck thuis hoort en dat is in het DAF-museum in Eindhoven!
