
SHOWTRUCK

SHOWTRUCK
Stijlvol agrarisch
Stijlvol agrarisch
In Carlisle, gelegen in Schotland, woont de 35 jarige William Pringle samen met zijn vrouw Samantha, en zijn twee dochters Ellie en Amelia. De grote passie voor de agrarische sector en zijn persoonlijke passie voor trucks, straalt van zijn nieuwee Scania Nextgen R520 af, waarmee hij dagelijks op pad is voor zijn werkgever Philip Judge International, onder andere in Nederland.
Als er iemand is opgegroeid met trucks, dan is William het wel. Al toen hij een paar dagen oud was, nam zijn moeder Pat Pringle hem al mee in de truck. Zowel vader George als moeder Pat reden op dagelijkse basis op de truck voor hun eigen bedrijf G&P M Pringle transport, die met name zware ladingen en pijpleidingen vervoerden.

“Maar na een tijdje werd het tijd voor iets anders.”
Eerste baantjes
Toen William 22 was, slaagde hij voor alle benodigde diploma’s, en toen zijn ouders gingen scheiden, werd het tijd om het familiebedrijf te verlaten en de volgende stap te gaan zetten. Hij begon in dienst bij S.C. Transport, waar zijn werkgever Stephen hem direct een mooi Scania T580 gaf, gezien zijn ervaring. Hiermee werden vele machines getransporteerd. Van heftrucks, tot graafmachines, shovels, en nog veel meer. Toen dat werk op zijn einde kwam, ging hij werken voor het bekende Stuart Nicol Transport uit Schotland, en reed daar op een T164 580 van alles en nog wat. Het werk was mooi afwisselend, en William kreeg de vrije hand om de Scania torpedo op te bouwen. “Maar na een tijdje werd het tijd voor iets anders, en heb ik op diverse Scania's V8 gereden voor James Richardson.”
Zeven jaar geleden werd het tijd voor een switch, zegt William. “Ik begon met werken voor Philip Judge, die ik leerde kennen tijdens een vakantie met mijn moeder in Afrika. We bleven contact houden, en Philip bood me een baan aan. Ondanks dat we beiden dachten dat het misschien niet helemaal zou werken, zijn we toch akkoord gegaan, en besloten we een poging te wagen. Omdat familie van mij een boederij had, had ik wel enige agrarische kennis. Toch heb ik nog flink bij moeten leren over hooi en stro, wat het meerendeel van het werk bij Judge is. We zijn meer een handelsbedrijf dan een transportbedrijf bij Judge, want we kopen het product op en verkopen het weer door, waarbij we al ons transport zelf intern regelen. Daarnaast vervoeren we ook wat landbouwmachines, houtsnippers, en geregeld vanuit Schotland als terugvracht betonnen vloerdelen. Zo rijden we zo efficiënt mogelijk.”

Rood met goud
In 2018 werd de nieuwe truck van William afgeleverd bij Scania Thirsk. Het betreft een S520 V8. Deze ging meteen naar de eerste stop, P.D. Stevens uit Market Drayton, waar de stalen vlakke opbouw op maat gemaakt en gemonteerd werd, en de zijkanten van het chassis werden dichtgebouwd met kasten en spatborden van aluminium. Toen alles opgebouwd was, ging die naar spuiterijafdeling, om alles mooi in dezelfde rode kleur gespoten te worden, die er af fabriek al op zat. Ook het chassis was af fabriek al rood geleverd. De grille, en diverse andere onderdelen werden afgewerkt met gouden accenten en biezen, om de sjieke kleurstelling van Judge compleet te maken.
Daarna werd de Scania naar KD designs gebracht, waar Kieran zich mocht uitleven met zijn airbrush kunsten. op voorhand zijn er veel gesprekken geweest over wat er op de auto moest komen. Philip heeft veel passie voor ruitersport, waarin hij veel bijdragen levert, en ook geregeld steward is. Ook Philip's dochter Sophie staat afgebeeld, waar vaderlief erg trots op is. Dat werd het thema voor de rechterzijde van de cabine. Op de linkerzijde van de cabine is de nadruk gelegd op het werk. Op deze kant staan diverse machines afgebeeld van klanten van wie veel hooi en stro van ingekocht word. Ook op de grille werd nog een combine die op het land aan het werk is gespoten. Op de zijkisten zijn nog logo's gespoten van de diverse firma's die aan de truck hebben meegewerkt, evenals vele graanplanten die over de gehele truck terug te vinden zijn, zoals op de bekisting, en zelfs in de wielringen! Ook werd er op alle panelen gewerkt met dunne gouden biezen, die veel weg hebben van bladgoud zoals je ook geregeld op Amerikaanse brandweerwagens terug vindt, om de vormen van de panelen te benadrukken. Kieran heeft er drie weken hard aan gewerkt, en het resultaat en de aandacht voor detail mag je beslist indrukwekkend noemen. De truck werd teruggebracht naar de spuiterij van Stevens. Alle rode lak op de cabine en op het chassis zijn gewoon de originele rode Scania lak, en is mooi hoogglans afgewerkt met blanke lak.

Eindmontage in Nederland
Toen al het spuitwerk was afgerond, werd de truck opgehaald en naar Nederland gebracht. Daar mocht Steve's Place uit Noordwijkerhout aan het werk. Diverse al eerder geleverde en al gespoten onderdelen werden gemonteerd, zoals onder andere de verlengde zonneklep, lichtbak boven de voorruit met twee verstralers, hypro bullbar met vier verstralers. Verder twee breedtelampen onder de spiegels, ‘booskijkers’ op de koplampen, en spoiler onder de voorbumper. op die spoiler zijn deense daglampen aangebracht. Op het dak werden vier zware luchthoorns gemonteerd, en vijf toplampen. Verder naar achter, op de dakspoiler, kwamen aan de zijkanten hella dubbelbranders, en op de bovenzijde twee zwaailampen. Achter de dakspoiler is er nog een balk met vierkante Deense stijl verlichting gesplaatst. Ook de achterbumper werd met Deense stijl verlichting aangekleed. Alle werklampen aan de zijkant van de truck zitten keurig in de bekisting verwerkt, en steekt dus totaal niet uit voor een extra mooie afwerking. Natuurlijk werd er ook aandacht besteed aan het uitlaatsysteem, dat als resultaat een luid klappend V8 geluid uit de dubbel ronde monding in de rechter sideskirt laat komen, die wel wat richting het harde geluid gaat, zoals wat de Grieken graag uit hun V8 trucks laten horen.
Tot slot werd de auto naar Nijmegen gebracht, zodat het team van Noah's Cabinterior zich mocht uitleven op het interieur. Oorspronkelijk werd de truck met V8 pakket besteld, maar door een fout van de dealer werd deze met een standaard interieur opgeleverd. Door de financiële compensatie hiervoor, werd besloten om het interieur onder handen te laten nemen, en er iets unieks van te maken. Voor de hoofdkleuren werd gekozen voor zwart en rood. De stoelen en de vloer en de motortunnel werden met zwart leer bekleed, en in de tunnel werd een 3d V8 logo met rode led verlichting aangebracht. het dashboard werd gespoten in rood, met gouden metaaldeetljes in de lak. Diverse sierlijsten in het interieur werden goud gespoten voor wat meer contrast. De onderzijde van het dashboard, en de deurpanelen werden zwart gespoten. De deurpanelen werden met rood leer bekleed, evenals de gehele bovenzijde van het dashboard. De achter- en zijwanden werden bekleed met een mix van zwart leer, dat met witte stiksels werd afgewerkt tot een soort blokpatroon. Daartussen werd een donkergrijze alcantara stof aangebracht. In de achterwand kwam in het midden een grote rode plaat met het Philip Judge logo, met in het midden trots wapperend de Britse vlag. In de hoeken kwamen panelen met speakers en tweeters voor een opgewaardeerd audiosysteem. Op het bovenste deel van de achterwand is een grote kastenwand gemonteerd, compleet bekleed met donkergrijs alcantara, en op de buitenste twee deurtjes zijn gedroogde bosjes met graanplanten aangebracht. De zijwanden ernaast, plus het plafond werd creatief onder handen genomen, door met stiksels bandenspoor van een tractorband van links naar rechts te laten lopen. Tot slot maken de donkergrijze gordijnen het interieur af, naast de subtiele rode ledverlichting in het plafond.

Drie-assige wipkar
Om te truck geheel compleet te maken, werd ook de drie-assige wipkar aanhanger opgebouwd met sideskirts metr airbrush, wielringen met airbrush, en een Deense stijl achterbumper met dito verlichting, en een spatlap. De aanhanger is geheel in dezelfde rode kleur gespoten waardoor een indrukwekkende combinatie ontstaat.
Vandaag de dag zit William ook nog in de truckhandel samen met zijn goede vriend Ross Howie, waarbij ze zich specialiseren in Scania's, en met name V8 varianten. Het is nu nog een side-gig, maar het doel is om er fulltime werk van te gaan maken in de toekomst.
