
RIJ-IMPRESSIE

RIJ-IMPRESSIE
Kort door de bocht
Kort door de bocht
De DAF XF 480 Space Cab die je hier ziet heet officieel FAW, en dat is de DAF benaming voor een 8x4 triple chassis. Dat is dus een vier-asser met twee sturende, en twee aangedreven assen, waarvan de laatste as als sturende sleepas is uitgevoerd. Dit maakt van deze stoere vier-asser een wendbaar en flexibel voertuig met een hoog laadvermogen. Wij maakten kennis met deze DAF tijdens een rit in de buurt van Barneveld.

“Met een trailer of een wipkar stuurt het heel wat eenvoudiger achteruit!”
Het triple chassis is ongekend populair in ons land en in sommige Scandinavische landen. Dat komt vooral door de grotere wendbaarheid ten opzichte van een standaard 8x4. Het dubbel aangedreven tandemstel zorgt voor voldoende tractie op de bouwplaats terwijl de sturende naloopas zorgt voor een kleine draaicirkel. Op krappe bouwplaatsen is dat handig, want je moet soms in de raarste hoekjes op een afzetbak op te pakken of neer te zetten. Onze DAF is voorzien van een bladgeveerde negen tons vooras, een luchtgeveerd 2 x 13 ton tandemstel en een acht tons sturende sleepas. Dat zorgt voor een technisch maximaal gewicht van 43 ton, maar wettelijk blijft het bij 36 ton in ons land. Aangezien DAF de truck in combinatie met de drie-assige aanhangwagen ook internationaal inzet is het totale geladen gewicht van deze demo beperkt tot 40 ton. Dat is dus tien ton minder dan gebruikelijk in ons koninkrijk.

Camera
De truck is voorzien van een haakarm afzetsysteem dat zich laat bedienen met een handig kastje, rechts naast de stoel. Het systeem wordt aangedreven door een motor PTO die achterop gemonteerd is op de zogenaamde ’13 uur’ positie. Dit systeem is permanent ingeschakeld, dus zonder koppeling en dat zorgt voor een directe pompaandrijving. Een druk op de knop op het dashboard is voldoende voor het inschakelen van de PTO. Verder is er een vangmuilkoppeling gemonteerd met een handige aansluiting waarbij de beide luchtaansluitingen met één koppeling worden aangesloten. Het aankoppelen van de aanhangwagen is kinderspel dankzij de camera boven de vangmuilkoppeling. Voor ritjes zonder aanhangwagen is er een hydraulisch uitklapbare achterbumper gemonteerd.

Molenstel
Combi rijden is wat anders dan met een oplegger, maar vooruit is er niks aan de hand. Achteruitrijden met een molenstel is een heel ander verhaal. Hier kun je nog het onderscheid maken als ‘echte’ beroepschauffeur. Doordat de koppeling helemaal achterop zit en doordat de laatste as van de DAF meestuurt reageert de aanhangwagen op de geringste stuurbeweging. De kunst is dan om zo weinig mogelijk te sturen en de hoeken van de containers bij elkaar te houden. Dat is nog niet zo heel simpel. Uiteindelijk is het devies rustig blijven en oefening baart kunst, maar met een trailer of een wipkar stuurt het heel wat eenvoudiger achteruit!

Eco Performance setting
De DAF XF is voorzien van de 480 pk MX13 krachtbron in combinatie met de geautomatiseerde ZF TraXon 12-bak. Opvallend is het levendige karakter van de aandrijflijn. Iets wat voor een demo DAF meteen opvalt. Dat komt doordat er niet gekozen is voor de zuinige Eco setting maar voor de Eco Performance software. Dat is een keuze die de klant kan maken bij de bestelling, en aangezien een dubbel aangedreven containerauto toch geen zuinigheidswedstrijd gaat winnen, koos DAF in dit geval voor de wat meer pittige software. En het moet gezegd worden, daar knapt zo’n DAF echt van op. De 480 pk motor levert zijn 2500 Nm aan koppel tussen de 900 en 1125 omwentelingen en dat doet hij bijzonder overtuigend. Alles bij elkaar is het gewoon een heel fijn span om mee te rijden. De lange motorwagen reageert goed op oneffenheden in het wegdek en de besturing is voorspelbaar en precies. Een typisch DAF puntje van kritiek is de wat zware besturing tijdens het manoeuvreren. Bij lage toerentallen is de opbrengst van de stuurpomp merkbaar wat minder.

HVO
DAF promoot al geruime tijd de toepassing van HVO als vervanging van fossiele diesel. Het gebruik van HVO zorgt voor een enorme reductie van de CO2 uitstoot en is volledig vrijgegeven voor het gebruik in de DAF motoren. Door de iets hogere calorische waarde zijn de prestaties van de trucks zelfs marginaal beter dan op conventionele diesel terwijl er merkbaar minder vervuiling ontstaat van het roetfilter. Dat is onder meer merkbaar aan het feit dat de trucks op HVO minder vaak hoeven te regenereren.
