
VERGELIJKENDE TEST

VERGELIJKENDE TEST
Hartman Expeditie test LNG trucks
Hartman Expeditie test LNG trucks

In de zoektocht naar duurzame transport oplossingen moet er soms wat verder gekeken worden dan alleen de trucks. Ook aanpassing van de planning is soms een optie, want daardoor kan bijvoorbeeld de inzet van LNG trucks ineens wél heel goed mogelijk worden. Zo bleek bij Hartman Expeditie. Dit bedrijf is vooral sterk op de route naar Scandinavië met geconditioneerde ladingen. ,,Klanten verwachten van ons duurzame oplossingen en het is onze ambitie om daar zo efficiënt mogelijk mee om te gaan’’ aldus eigenaar Ronald Hartman. BIGtruck organiseerde een test met LNG trucks. Doel: Testen of LNG een serieuze optie is in het intensieve schema in de internationale vers logistiek.
Er zijn momenteel drie aanbieders van LNG trucks en die werden alle drie uitgenodigd om mee te doen aan onze test. Volvo en Scania waren in staat om meteen een trekker in te zetten. Helaas was dat bij Iveco niet het geval. De overschakeling naar het nieuwe model, midden in de Corona crisis had als gevolg dat er nog geen demo beschikbaar was op korte termijn. We hebben dan ook besloten om de Iveco later nog eens onder de loep te nemen en beperken ons eerst tot de Volvo en de Scania LNG trucks. Beide leveren deze merken een volwaardige trekker met een ruime slaapcabine, een automatische transmissie en voldoende actieradius voor internationaal transport.

“Onlangs werd bekend dat Duitsland de Maut vrijstelling voor LNG nog twee jaar voortzet en dat maakt de overstap extra interessant”
Pitpoint Zwolle
Voor Hartman Expeditie vormt deze test de ideale mogelijkheid om te onderzoeken hoe de LNG trucks passen in de bedrijfsvoering. Belangrijk is ook hoe de chauffeurs reageren op de alternatieve brandstof, maar het is ook een mooie manier om alle sommetjes goed te kunnen uitrekenen. Alles begint met de tankinstructie bij het nieuwe Pitpoint LNG station in Zwolle. De deelnemende chauffeurs worden uitvoerig geïnstrueerd over de Volvo, de specifieke bediening en over het tanken. Hoe werkt het, hoe bescherm je jezelf en wat is de juiste volgorde van zaken tijdens het tanken. Daarbij is er ook aandacht voor het Volvo systeem want dat wijkt af van de andere merken. Bij Pitpoint hebben ze zelfs een speciaal Volvo knopje op de pomp voor extra koude LNG. Nadat alle chauffeurs een keer de boel hebben aangesloten worden de certificaten uitgereikt. Het fijne is wel dat je daarmee in een Internationale database komt te staan waardoor je in heel Europa bij alle openbare stations LNG mag tanken, ongeacht het merk.
Volvo FH 460 LNG
De Volvo FH460 Globetrotter op LNG is voorzien van een bijzonder geavanceerd systeem waarbij de ontsteking ontstaat door een snuifje diesel te comprimeren. Tegelijkertijd wordt de LNG ingespoten die als brandstof fungeert. Als gevolg van deze speciale techniek claimt Volvo een beduidend lager verbruik. Ook de onderhoudskosten zouden lager moeten zijn. De motor is in principe namelijk gewoon een diesel, dus zonder bougies of een ontstekingssysteem. Dat resulteert in een onderhoudsinterval van meer dan 100.000 kilometer, net als voor de diesel uitvoering. Wel blijkt bij navraag dat de hydraulisch aangedreven hoge druk pomp unit in de tank rond de 4- a 5 ton een kostbare revisie nodig heeft. Verder is de Volvo zo'n 50% duurder in aanschaf dan zijn diesel broertje, de Scania zo'n 20%.
Als een diesel
Het resultaat van de bijzondere techniek loopt de Volvo als een hele stille diesel. Het gevoel wat de chauffeur meekrijgt is dan ook het vertrouwde dieselgevoel, inclusief het typische dieselgeluid. De Volvo gedraagt zich voorbeeldig en met het Dynamic Steering systeem en de ruime Globetrotter cabine is het gewoon een fijne auto om mee te rijden. Dat vind ook chauffeur Matthijs van der Velpen. Hij neemt de nachtritten voor zijn rekening. ,,Ik vind de Volvo een hele fine auto. De zit achter het stuur en het uitzicht rondom zijn erg goed. Verder heb ik iedere nacht in Hamburg LNG getankt en dat ging zonder problemen’’. Dat bijtanken onderweg is wel een puntje voor de Volvo. Door het bijzondere systeem wat Volvo toepast is er een grote hoge druk pomp in de 205 kilo tank gebouwd. Die constructie maakt het onmogelijk om de Volvo met grotere, of extra tanks uit te rusten. De actieradius is dan ook beperkt tot hooguit 800 kilometer, tenminste als we een veilige marge willen houden. De ervaring leert dat sommige LNG Volvo’s meer kilometers halen uit een tank maar gokken is een groot risico. Als je onderweg zonder LNG komt te staan dan betekent dat de inzet van een dure bergingstruck. Daarmee is de winst meteen vervlogen, een risico wat we liever niet nemen.
Extra koud
Een voordeel van het Volvo LNG principe is dat de LNG extra koud getankt kan worden. Kouder zelfs dan wat de andere twee merken aanbevelen. Dat kan ook doordat er bij Pitpoint in Zwolle een speciale Volvo knop op de pomp is aangebracht. Daarmee wordt het LNG nog eens extra gekoeld tot min 160 graden. Het voordeel van extra koude LNG is dat je er meer kilo’s van mee kunt nemen. De tank met een inhoud van 205 kilo wordt daardoor dus optimaal gevuld, en in combinatie met het verwachte lage verbruik kom je dan toch op die actieradius van 800 kilometer. Daarbij moet overigens wel het dieselverbruik geteld worden, en de Volvo lust ook een snuifje AdBlue. Dat vereist van de chauffeurs wel een zekere discipline want het tanken van drie soorten brandstoffen is daardoor wat omslachtiger.
Chauffeur Bastin Pot rijdt overdag met de Volvo in Nederland en ook hij is enthousiast over de truck. ,,Het rijdt gewoon goed en het trekt ook prima. Afgezien van wat aanvang storingen bij het tankstation in Zwolle liep dat aan het einde van de week ook prima. Aanvankelijk was het even lastig maar dat bleek te komen door het nieuw aangelegde tankstation. Aan het einde van de testweek waren alle problemen daar opgelost’’.
Scania R410 LNG
De Scania R410 die we inzetten is een trekker uit de Scania Rental vloot. Het is dan ook een standaard witte trekker zonder alle verwennerij zoals we dat in de Volvo aantroffen. De R-Highline cabine is verder voorzien van het basic dashboard, maar verder is het een Scania zoals we die kennen. Het is dan ook een prima trekker waar de chauffeurs zich al snel in thuis voelen. Overigens levert Scania de S- cabine niet in combinatie met LNG. Als daar vraag naar komt dan zal dat ongetwijfeld veranderen maar voorlopig is alleen de R- serie leverbaar met LNG.
De Scania wordt geleverd met twee LNG tanks aan het chassis waarin ongeveer het dubbele aantal kilo’s kan worden getankt in vergelijking met de Volvo. Of dat ook betekent dat de actieradius verdubbelt is de vraag, aangezien de Scania waarschijnlijk iets minder zuinig loopt dan de Volvo. Dat heeft vooral te maken met het principe van de Otomotor. Een motor met bougies dus, en die gaat iets minder zuinig met de brandstof om. Toch blijkt ook de Scania keurige cijfers neer te zetten, zeker als we in aanmerking nemen dat er geen diesel of AdBlue getankt hoeft te worden. De Scania verrast ons dan ook met het lage verbruik maar daar staat wel tegenover dat dit merk de kortste onderhoud interval aanhoudt. De Scania LNG trucks moeten officieel iedere 45.000 kilometer naar binnen voor een beurt. Dat is in het geval van Hartman met de intensieve inzet dus zo’n beetje iedere maand en dat is wel een puntje van aandacht. Naar verwachting zal de onderhoudsinterval wel wat opgerekt kunnen worden gezien het langeafstand werk wat Hartman er mee doet maar dat is een kwestie van overleg met de dealer.
Stil!
De Scania is voorzien van de bekende 12,6 liter krachtbron, maar dan met een elektronische ontsteking en met bougies. Dat resulteert in een hele stille motor en dat merk je direct. De Scania is zo stil dat je allerlei andere geluiden gaat horen. Windgeruis bijvoorbeeld, maar ook de sonore brom van de Thermoking klinkt luider dan ooit. Er mag dan ‘Silent’ op de koelmotor staan, wij merken daar maar weinig van. Gelukkig heeft Scania het premium audio systeem, compleet met Apple Play geïnstalleerd waardoor we konden genieten van alle geneugten van Spotify, inclusief onze BIGtruck Podcast! Die radio is echt een aanrader, net als de ingebouwde navigatie trouwens.
Prima instap
Chauffeur Bastin Pot vind ook meteen zijn draai achter het Scania stuur. Hij ervaart de truck ook als erg stil en tekent daarbij aan dat de R- cabine helemaal zo gek niet is. ,,Met maar drie treden is dit voor het binnenland werk eigenlijk veel handiger dan de S-cabine. Bij de instap merk je het verschil, maar in de cabine zelf merk je eigenlijk niks van die kleine motortunnel. Verder is het een fijne auto, al had ik liever de vier-balgs luchtgeveerde achteras gehad. Daarmee zou het comfort nog verder verhoogd worden’’.
Actieradius
BIGtruck rijdt ook een aantal ritten met de Scania en het is inderdaad een hele fijne auto om mee te werken. De lage in- en uitstap is gewoon ideaal en het zicht rondom is meer dan uitstekend. Het enige waar je als chauffeur rekening mee moet houden is, net als bij de Volvo trouwens, de actieradius. Dat vergt een beetje ervaring en planning over waar je kunt tanken onderweg. Dat LNG tanken op zich went overigens heel snel, zo ervaren we. Verder hebben we de Scania leren kennen als een hele prettige truck om mee te werken in het intensieve werk bij Hartman Expeditie.
Chauffeur Matthijs van der Velpen is dan ook enthousiast over de Scania. ,,Ik vind het een hele fijne stille auto en de trekkracht van de 410 pk motor valt me erg mee’’.
Volvo Technisch:
Volvo FH460 LNG Motor: G13C, 12,8 liter zes-cilinder Vermogen: 460 pk bij 1700 toeren Koppel: 2300 Nm bij 1050 toeren Versnellingsbak: Volvo I-Shift Bandenmaat achteras: 315/70R22,5 Achteras overbrenging: 1:2,47 Totaal aantal testkilometers: 6723 km Totaal LNG verbruik: 1258,35 kg 18,71 kg per 100 km (1 op 5,34) Totaal Diesel verbruik: 208,77 liter, 0,031 liter per 100 km (1 op 32,20) Totaal AdBlue verbruik: 157,66 liter, 0,023 liter per 100 km (1 op 42,64) Pluspunten Volvo: Comfort, trekkracht, uitstraling Minpunten Volvo: Actieradius, 3 brandstoffen tanken
Scania Technisch
Scania R410 LNG Motor: Scania OC13 101, 12,6 liter zes-cilinder Vermogen: 410 pk bij 1900 toeren Koppel: 2000 Nm tussen 1100 en 1400 toeren Versnellingsbak: Opticruise GRS0905R Bandenmaat achteras: 315/70R22,5 Achteras overbrenging: 1:2,59 Totaal aantal testkilometers: 5.905 Totaal LNG verbruik: 1394 kg 23,60 kg per 100 km (1 op 4,236) Voordelen Scania: Actieradius, slechts één brandstof tanken, geluidsniveau Nadelen Scania: Onderhoudsinterval, vermogen
Conclusie
Na twee keer een week kunnen we de sommetjes uitrekenen en dan blijkt dat zo’n LNG truck een prima alternatief is. Vooral als het Maut voordeel wordt meegenomen is het een bijzonder aantrekkelijke optie, maar ook zonder Maut voordeel is er winst te behalen. Allereerst is er de winst op het gebied van duurzaamheid, want met LNG reduceer je zomaar 20% CO2 uitstoot. Met de inzet van Bio LNG kan dat oplopen tot 90 procent, maar dat is nog niet leverbaar.
Voor een ondernemer is het milieuvoordeel natuurlijk fantastisch, maar uiteindelijk telt vooral ook het financiële plaatje. Daarvoor werd bij de beide trucks het realistische kostenplaatje vergeleken met een diesel die 1:3,5 loopt. Als we dan bij de Volvo het sommetje maken dan komt de kilometerprijs voor brandstof met de LNG truck uit op 18,6 cent per kilometer. Dat is dan inclusief de gratis Maut voor LNG trucks. Voor een diesel bij 1:3,5 bedragen de kilometerkosten 35,1 cent inclusief Maut. Dat betekent een voordeel over 5778 kilometer in één week van maar liefst 950 Euro! En, eerlijk is eerlijk, daar zouden we het Maut voordeel van 675 euro vanaf kunnen trekken, maar ook dan is er een besparing van 275 Euro per week haalbaar. Dat is een heel mooi cijfer waar menig vervoerder erg hebberig van wordt!
Voor de Scania ziet het plaatje er iets anders uit. De Scania neemt wat meer LNG dan de Volvo, maar deze truck hoeft geen diesel of Adblue te tanken. Dat resulteert in een brandstofprijs per kilometer van 16,9 cent, en dat is dus nog iets lager dan de Volvo. Ten opzichte van de Volvo is de te behalen besparing met de Scania dan ook nog wat hoger dan bij de Volvo. Zelfs zonder het voordeel van de gratis Maut wordt er nog steeds 375 Euro per week bespaard, en dat is naast het enorme CO2 voordeel een meer dan uitstekend verdienmodel.
Trucks aangeschaft!
De door BIGtruck geïnitieerde test bij Hartman Logistiek heeft inmiddels geleid tot de aanschaf van zeven LNG trucks. Allereerst werd de witte Scania demo trekker overgenomen, waardoor het bedrijf meteen aan de slag kon met LNG. Verder zijn er twee Iveco S-Way LNG trekkers besteld en komen er volgend jaar nog vier Volvo FH460 LNG trekkers bij. BIGtruck is trots op dit resultaat want het is waarschijnlijk nog nooit gebeurd dat een journalistiek verhaal onmiddellijk leidde tot de aanschaf van zeven nieuwe trucks!