
SHOWTRUCK

SHOWTRUCK
Pressure makes diamonds
Pressure makes diamonds
In Arkel mag er misschien niet veel gebeuren, maar toch is er wat bijzonders te vinden. Namelijk dat op het lokale industrieterrein het bedrijf van Robert Van Der Linden transport is gevestigd en die kleurt de straat op met zijn opvallende Next Generation Scania.

“Ik wist in mijn hoofd al exact hoe de truck eruit moest komen te zien”
De 34-jarige Robert zit al vanaf zijn 18e op de truck, vanaf het eerste begin was dit in loondienst. Daarbij reed hij met name zeecontainers, met tussendoor wat invalwerk in het gekoelde transport, winkeldistributie, en tautlinerwerk.In 2014 begon Robert voor zichzelf, rijdend in een Scania R520 V8 topline, in een donkerblauw met zwarte kleurstelling, onderbroken door witte striping. Opvallend aan die truck was al, dat alle verlichting ouderwetse gloeilampjes waren, wat een warme uitstraling gaf.

Handbak
Eind februari vorig jaar werd de nieuwe R650 met voorloopas afgeleverd door de Scania dealer uit Oosterhout. De truck is bewust besteld met een handbak, maar zonder mistlicht, dakluik en de optionele verstralers bovenin de grille en voorop de cabine. De truck is afgeleverd met rondom luchtvering en heeft bakwagenspiegels, deze zitten namelijk wat dichter op de cabine. Dat is om esthetische redenen, maar vooral handig op de containerterminal volgens Robert.
De eerste stop was Sjaak Kentie Truck Specials, die de opdracht kreeg om alle opbouw te doen aan de truck. Robert vertelt: ''Ik wist in mijn hoofd al exact hoe de truck eruit moest komen te zien. Ik wilde echt de focus leggen op de nu alom bekende ''oldskool'' stijl. Met extra hulp van wat tekeningen van het spel ETS2, had ik een map gemaakt waarin alle details stonden, en konden ze bij Kentie aan de slag om alles te verwezenlijken.
De zijkant van het chassis werd dichtgebouwd. Aan de ene zijde een dichte kist, en aan de andere zijde werd de dieseltank wat verlaagd, zodat alles mooi aansloot op de gewenste hoogte. De op schijnbare banden van de tank op de zijkant, zijn niet echt, want er zit geen vierkante dieseltank op. Aan beide zijden zijn de latten onder de bekisting doorgetrokken tot onder de spatborden, in plaats van ernaast pas te beginnen. De ruimtes tussen de spatborden van de trekas en de voorloopas werden niet overgeslagen, en ook dichtgewerkt. Op de bekisting aan de zijkant, en de stukken tussen de spatborden sieren dubbelbranders als markeringslampjes. Een Deense stijl achterbumper werd gemonteerd, en de gehele bovenzijde werd afgedekt met traanplaat, waarin een luikje zit om te tanken. De gaten voor het verplaatsen van de schotel zijn ook dichtgemaakt, om een mooie strakke afwerking te geven. Vanwege de achterbumper zijn de accu's verplaatst naar de kist aan de zijkant. Achter de cabine zit een glad slangenrek, met beugels eraan ter ondersteuning van de staande uitlaten, die fier boven de cabine uit steken.

Trappetjes
Achterop de cabine zijn aan beide zijden trappetjes aangebracht, een rek op het dak, waarin aan de achterzijde ook verlichting in verwerkt is. Naast het rek zijn lange luchthoorns geplaatst en op de zijkant van de cabine zijn ouderwetse Scania 2-Serie toplampen gemonteerd. Voorop kwam boven het raam een lichtbak met zes verstralers en aan weerszijden Michelin poppen. Ook de zonneklep is vervangen door een ander exemplaar, waar de dodehoek camera mooi zit verstopt.

Deense daglampen
Bij de grille zitten normaliter vlak onder het raam aan één zijde open roosters, en aan de andere kant dichte roosters. het dichte rooster is eigenhandig opgengewerkt, om symmetrie in het geheel te krijgen. Onder de voorbumper is een onderspoiler met vier verstralers, en een setje Deense daglampen aangebracht. Onder de spiegelbeugels zijn breedtelampen gemonteerd, in de grille en op de zijkant van het chassis sieren dubbelbranders als sierverlichting en lengtemarkering. Op de zijkant van de achterbumper zitten twee breedtelampjes. Opvallend aan de verlichting is, dat ook bij deze truck alles ouderwetse gloeilampjes zijn, en daarmee ook weer de oldskool stijl benadrukken. Puur alleen in het slangenrek, en mooi weggewerkt in de achterbumper, zitten twee LED-strips weggewerkt, die dienen als achteruitrijverlichting, en werklampen. Ondergetekende kan je melden, dat die goed werken, en niet te missen zijn. Uiteraard is er voor de show een schotelplaat aangeschaft. Op de spatlap onder de achterbumper staat de slogan ''pressure makes diamonds'' verwijzend naar een muzieknummer van Danny Vera.
Toen de opbouw klaar was, is de truck naar Bronk gebracht om het geheel te laten spuiten. Gekozen is voor een mix van vier kleuren. De basis over de gehele auto is rood, waarbij rondom op de cabine een goudkleurig vlak gespoten is. Alles werd van elkaar gescheiden door witte striping. Ook op de slaapcabinezit een witte striping, evenals op de voorbumper, en ook een groot vlak op de achterbumper werd wit gemaakt. Ook dunne accentlijntjes rondom het chassis, de grille en de onderlijn zijn wit. Tot slot is het vlak rondom de ramen zwart gespoten. Ook de spatborden zijn zwart, evenals het merendeel van de grille, en geaccentueerd door witte lijntjes.

Laatste details!
Na het aanbrengen van het opvallende spuitwerk door Bronk was het tijd om de truck voor de laatste details naar Schoonhoven te brengen. Hier zou het interieur nog volledig aangepakt gaan worden. Dit is rijkelijk gestoffeerd met rode Deense pluche in combinatie met een crème geknoopte hemel en aan de onderzijden van de kasten. De deurpanelen en bovenzijde van het dashboard zijn ook geheel rood bekleed, de rest van de panelen en het dashboard is crème gespoten. Daarbij werd ook de versnellingspook niet vergeten, en het driespaaks stuurwiel heeft eveneens dezelfde kleur. Alleen alle schakelaars zijn origineel zwart. In de crème motortunnel is een verlicht V8 logo met een slogan zichtbaar. Aan de zijkanten van de cabine boven de deuren zijn ook enkele slogans geborduurd. De kastenruimte boven de voorruit is aangepast. Normaliter zitten hier open vlakken onder de kasten, deze zijn dichtgemaakt en ook voorzien van pluche. Het audiosysteem kreeg ook een upgrade, en in de deuren zitten daarom nu ook twee speakers per kant. Omdat het interieur volgens diverse bewonderaars leek op een bepaald soort club voor volwassenen, werd aan de binnenzijde van het portier onderin de tekst ''the vip club'' neergezet. Een leuk detail!
Op 12 oktober 2019 was het zo ver, en was de truck in zijn geheel klaar. Sindsdien is hij te vinden op de Nederlandse wegen, en is Robert niet meer te missen in zijn kleurrijke verschijning. Helaas door alle omstandigheden van dit jaar kan hij zijn ''diamant'' niet showen op de shows dit jaar, waar hij erg naar uit keek. Toch blijft het zeker een unieke en opvallende diamant!
