
SPECIAAL TRANSPORT

SPECIAAL TRANSPORT
Klopt als een bus
Klopt als een bus
Speciaal transport is een breed begrip, want ook binnen die discipline kun je jezelf specialiseren. Zo blijkt als we op bezoek gaan bij Martin van den Bos. Hij specialiseerde zich in het transport van gelede elektrische stadsbussen en dat is een segment wat sterk groeit. Met een speciaal op maat gebouwde dieplader vervoert Martin de Chinese BYD bussen.
Martin (42) groeide op tussen de vrachtwagens. Samen met zijn twee oudere broers ging hij zo’n 25 jaar geleden aan het werk bij het transportbedrijf van zijn vader, J.C. van den Bos Transport in Rotterdam. Martin rijdt zelf met één MAN trekker en hij besteedt veel werk uit aan een vaste charter en aan verschillende gespecialiseerde transportbedrijven. Op basis van zijn jarenlange ervaring kocht Martin vorig jaar een dieplader die regelmatig wordt gebruikt voor het vervoer van stadsbussen. Vroeger werden die bussen door een dieselmotor aangedreven, maar in moderne tijden stappen busbedrijven massaal over op volledig elektrische aandrijving.

“Toen ik de trailer had opgehaald heb ik eerst wel gedacht: ‘Waar ben ik aan begonnen?”
Moeilijke keuze
Martin over zijn dieplader: ,,Ik heb verschillende merken diepladers getest en daarbij kwam ik al snel tot de conclusie dat een dubbel uitschuifbare trailer niet geschikt is voor het vervoer van gelede bussen. Een dubbel uitschuifbare trailer functioneert prima als de lading meedragend is, zoals bijvoorbeeld bij het laden van een 40’ zeecontainer of een flatrack. Een gelede bus weegt ongeveer 23 ton en een deel van dat gewicht staat precies in het midden van het bed. Bij een dubbel uitschuifbare dieplader zakt het bed wel tien centimeter door en dat moet gecompenseerd worden door de vering van de pendelassen omhoog te zetten. Een enkel uitschuifbare trailer met verlengstukken kan ik – na enig oefenwerk – redelijk eenvoudig onder voorspanning zetten en zo blijft de vloer van de trailer exact vlak. Zo kan ik de hoogte onder de 4,25 meter houden, ook als de achterkant van de bus boven het asstel staat.”

Kort, laag en gieksleuf
Martin: “Voor deze trailer had ik een aantal eisen: een beweegbare zwanenhals met buitenliggers om de tussenruimte tussen de trekker en de oplegger te beperken en een kort en laag asstel achter mét een gieksleuf. Die gieksleuf komt goed van pas bij het vervoer van boten, want ik wil de oplegger breder kunnen inzetten dan alleen voor de bussen. Als de afmetingen exact kloppen dan levert dat aanzienlijke besparingen in kosten voor ontheffingen en begeleiding. Met deze oplegger kan ik bijvoorbeeld binnen een totaallengte van 25 meter een gelede bus vervoeren in Frankrijk. Onder 25 meter valt in Frankrijk onder Categorie 2. Omdat ik niet breder dan drie meter ben, kan ik in Frankrijk zonder begeleiding rijden. Ik heb drie merken getest. Bij één daarvan is het asstel te lang en een andere kan wél en kort en laag asstel leveren, maar dan zonder gieksleuf.”

Elektrische bussen
Martin: “Ik vervoer veel elektrische bussen voor de Chinese fabrikant BYD (Build Your Dreams). Elektrische bussen worden snel populair. BYD heeft er in Europa al meer dan duizend geleverd. Deze gelede bus in bestemd voor Noorwegen. De bussen komen vanuit China per schip naar Zeebrugge en deze gaat in Rotterdam weer de boot op naar Noorwegen. Deze is volgens mij voor Vy Buss. Zij hebben 55 stuks besteld bij BYD waarvan zeven gelede bussen. Opvallend aan deze bus is, dat hij 25 centimeter langer is dan de bussen die in Nederland worden geleverd. Deze bussen hebben accu’s waarin geen kobalt verwerkt is. Deze nieuwe generatie accu’s heten ijzerfosfaat accu’s. De accupakketten variëren van ruim 300 tot meer dan 600 kWh en daarmee kunnen deze bussen, afhankelijk van de temperatuur en verkeersomstandigheden, tot 300 km rijden. Een andere belangrijke innovatie – juist voor Scandinavië – is het Battery Thermal Management System (BTMS). Deze gelede bus is 3,37 meter hoog en weegt ongeveer 22 ton.”

Afstandbediening
Martin: “Toen ik de trailer had opgehaald heb ik eerst wel gedacht: ‘Waar ben ik aan begonnen?’ Het wisselen van de verlengstukken ging niet echt vlot. Ik kon de pennen niet los krijgen en bij de hydraulische aansluitingen waren ergens twee slangen omgedraaid. Toch went het snel. Je moet de vloer exact vlak zetten. Met de afstandsbediening kan ik de hoogte van de zwanenhals en van het asstel tijdens het wisselen aanpassen. Dat scheelt veel tijd, want anders moet je keer op keer naar voren lopen. Ook het regelen van de voorspanning met vulstrippen moet je leren. We passen de trailer aan onder de kraanbaan in onze werkplaats. Ik werk er nu een paar maanden mee en het wisselen gaat nu vlot en zonder problemen.”
Corona perikelen
Martin van den Bos maakt zich niet zo druk om de Corona perikelen. Martin: “Ik zie nu al grotere bedrijven die trucks stil hebben staan, maar voor deze trailer is tot nu toe altijd werk te vinden. Na de vorige crisis heb ik ervoor gekozen om mijn omzet wat meer te spreiden. Een deel komt uit transport, een ander deel uit verhuur van onroerend goed. Ook die branche staat natuurlijk onder druk, maar bedrijven zullen toch altijd wel ruimte nodig hebben om te werken en voor opslag. En rondom de haven van Rotterdam gebeurt nog steeds meer dan bijvoorbeeld in Den Helder of Delfzijl. Na de crisis van 2008 heb mijn bedrijf minder vatbaar voor economische malaise gemaakt. Ik verwacht dat ik voldoende maatregelen heb genomen om ook deze crisis het hoofd te bieden.”