
RIJ-IMPRESSIE

RIJ-IMPRESSIE
Nieuwe Actros kan heel veel zelf
Nieuwe Actros kan heel veel zelf

De nieuwe Mercedes-Benz Actros met al zijn high-tech aan boord is inmiddels een bekende verschijning op de weg maar voor de pers werd het na de introductie erg stil. We keken dan ook reikhalzend uit naar een wat langere rit met de Mirrorcam en de andere slimme systemen aan boord. Voor het eerst konden we nu drie dagen lang met onze eigen Pacton oplegger op pad, kriskras door Nederland tijdens een paar en regenachtige dagen.
Donkere, regenachtige dagen waren precies wat we nodig hadden voor deze rij-impressie. Tijdens de introductie in zonnig Spanje vroegen we ons namelijk af wat die Mirrorcam camera’s zouden doen tijdens het typisch Nederlandse druilerige weer, en in donker. Kortom, we werden op onze wenken bediend door de natuur en om heel eerlijk te zijn hadden we zo onze bedenkingen over die camera’s. Maar zoals altijd vonden we dat we er eerst zelf uitgebreid mee moesten rijden voordat we een mening konden vormen.
Boordevol techniek staat een opvallend kleurige Actros GigaSpace ons op te wachten in Roelofarendsveen. Dit is het allergrootste model van Mercedes en deze truck is uitgerust met zo’n beetje alles wat dit merk te bieden heeft. We bereiden ons dan ook voor op een ellenlange sessie met heel veel uitleg met een deskundige van Mercedes-Benz. Maar zo gaat het helemaal niet. We kunnen na een korte introductie meteen de weg op. Eigenlijk is alles meteen duidelijk en voelen we ons vertrouwd met deze heel moderne trekker.

“Wel zelf op blijven letten!”
Mirrorcam
Het eerste wat opvalt is natuurlijk het op sociale media veelbesproken Mirrorcam-systeem. Hoe werkt dat nou in praktijk? En voldoet het? Chauffeurs die met eerdere types van de Actros rijden zullen beamen dat de spiegelhuizen te groot zijn en een te grote dode hoek veroorzaken, vooral aan de rechterkant. Naast de beoogde stroomlijn verbetering door de spiegels er af te halen is dat een enorm voordeel van de Mirrorcam. Je directe zicht vanuit de cabine is namelijk echt veel beter. De displays in de cabine wennen snel en bieden een goed zicht. Dankzij een lichtsensor met een dimmer geven de displays voldoende zicht en dimmen ze mee met de omstandigheden. Ook wanneer het echt helemaal donker is, heb je geen last van het licht van auto’s die je inhalen. Tijdens onze rit werd het ook serieus nat. Ook dit is geen probleem, maar af en toe vormde zich een druppel op de camera die het zicht wat vertroebelde. De remedie is om de ‘spiegel’ verwarming aan te zetten waardoor de druppel als sneeuw voor de zon verdwijnt.
Streepjes
Op je mirrorcam monitoren zie je streepjes verschijnen die je helpen om afstanden goed in te schatten. Zo kun je ook de camera afstellen waarbij de achterkant van je trailer altijd duidelijk is te zien. Het systeem waarschuwt ook wat overdreven wanneer je camerabeeld niet precies in lijn zou zijn met wat wettelijk is voorgeschreven, maar dat hoeft ook niet: je ziet gewoon meer en daar kan niemand iets op tegen hebben. De camera’s zijn makkelijk in te stellen met de schakelaars die voorheen de spiegels verstelden. Ook bij aandocken werkt het systeem goed. Je kunt ervoor kiezen om de camera te laten meedraaien wanneer je vanuit een bocht achteruit moet aandocken. We weten dat sommige chauffeurs dat juist niet willen. Dus kun je camera fixeren, zodat deze zich net zo gedraagt als een spiegel. De meeste chauffeurs weten op die manier altijd waar ze zich bevinden. In elk geval kun je net zo nauwkeurig langs het streepje op het wegdek bij het dock rijden als je met je spiegel was gewend. De camera’s zijn inklapbaar en Mercedes heeft zelfs een mooi LED-lampje aan de voorkant van de draagarm aangebracht.
Predictive Powertrain Control
Mercedes loopt voorop met Mirrorcam en liep eerder al voorop met PPC. De nieuwste versie van dat systeem werkt ook op provinciale wegen. We namen de proef op de som en kunnen weinig anders dan diep onder de indruk zijn. Met onze trailer erachter ‘weet’ de Actros dat we met 40 ton onderweg zijn, dus gaat de truck ruim op tijd van het gas wanneer er een rotonde opdoemt. Dit is ver voordat we de rotonde zelf kunnen zien door een bocht in de weg, en het gas wegnemen gebeurt volautomatisch. Daar moet je even aan wennen, want waarom gaat ie nou van het gas af? Het resultaat is dat de truck optimaal gebruik maakt van de rolenergie die er in zit en dat komt het verbruik ten goede.
Automatisch de rotonde op
In principe hoef je ook op de rotonde niks te doen behalve sturen, en uiteraard remmen als er ander verkeer voorrang heeft. Het benaderen van de rotonde, het rijden over de rotonde en het verlaten er van kan de Actros allemaal zelfstandig. Je hoeft dus in principe de pedalen niet aan te raken! Helaas blijkt onze Actros wat al te enthousiast gas te geven op de rotonde waardoor we zelf ingrijpen. Medewerkers van het merk zeggen dit te herkennen en verzekeren ons dat hier nog een software update aan zit te komen. Hoe dan ook, je kunt met de knopjes op het stuur in het menu de bochtsnelheid aanpassen en zelfs je gewenste positie op de rijbaan. Precies in het midden, of nog wat meer naar rechts. Om in je baan te blijven, stuurt de Actros zelf bij door in het stuur te duwen in plaats van geluidsignalen te geven als je over de lijn rijdt. Dat is even wennen maar het is een trend die we ook bij andere merken zien momenteel.
Dit interieur is gemakkelijk schoon te houden!
Peter de Hövel rijdt al 15 jaar met Mercedes-Benz trucks maar de nieuwste Actros had hij nog niet van binnen bekeken. Peter rijdt zelf ook met een Actros, maar dit is wel even heel wat anders. ,,Zo zeg, dat is wel even heel wat anders dan mijn truck. Wat een goed zicht rondom, en wat een mooie instrumenten zo. Dat lijkt me wel heel gemakkelijk schoon te houden, beter dan al die knopjes en meters!


Die spiegels, dat lijkt me enorm wennen
Pieter Kamstra rijdt met een DAF XF voor Van der Wiel en voor hem is de Actros helemaal nieuw. ,,Wat een klim zeg! Maar wel veel ruimte met die vlakke vloer. Verder ben ik misschien wat ouderwets maar ik moet wel heel erg wennen aan al die moderne elektronica. Die spiegels lijken me ook enorm wennen maar het mooiste vind ik de ruimte in deze Actros!
Mooi, modern, dit is de toekomst!
Ook Raymond Noordman rijdt DAF maar hij ziet de moderne elektronica wel zitten. ,,Ik vind dit wel heel gaaf allemaal, en hier gaan we toch heen. Het is een beetje Tesla achtig, en dat heeft toch de toekomst. Die spiegels zie ik ook wel zitten trouwens, alleen vraag ik me wel af wat er gebeurt als het systeem uitvalt. Verder vind ik dit wel een hele mooie en ruime auto!

Wel zelf op blijven letten!
Na het verlaten van de rotonde trekt de Actros zelf weer op tot de toegestane snelheid, maar op zeker moment waarschuwt de truck dat we te hard gaan. Het systeem kent de wettelijke snelheidslimiet en past daar zelf de snelheid op aan, maar feilloos is dat nog niet. De truck waarschuwt dan waarna je zelf het gezag weer over kunt nemen. De moraal van dit verhaal: Wat mooi, al die nieuwe systemen, maar je moet te allen tijde zelf alert blijven. Op de snelweg A15 stuurt de Actros enige tijd zelf, maar wanneer er een bocht in de weg zit, moeten we toch echt weer even overnemen, van die dingen. Het SideGuard systeem bewaakt de dode hoek aan beide kanten van de truck en detecteert zelfs stilstaande objecten en voetgangers. We proberen het systeem uit in een poging om Tim als voetganger rechtsaf slaand aan te rijden. Op de A-stijl licht het signaal op en de truck springt spontaan op de rem!
Teveel van het goede?
Bij deze nieuwe Actros kun je heel veel zaken instellen, wat vereist dat je goed bekend bent met de navigatie door de menu’s van al die systemen. Is dat niet een beetje teveel van het goede? Desgevraagd zegt Mercedes dat je deze truck altijd op de manier kunt rijden zoals je met eerdere modellen gewend was. Maar dat de fijnproevers veel meer mogelijkheden hebben en dat het nieuwste model weer zuiniger moet zijn en zeker in dit geval ook veiliger. Daar hebben de vertegenwoordigers van dit merk groot gelijk in. Maar bij verreweg de meeste transportbedrijven wordt met meerdere merken gereden. Laatst reed BIGtruck met de nieuwe MAN, die weer een heel andere manier heeft van het bedienen van de menu’s. Hetzelfde geldt voor Renault, de nieuwe Iveco S-Way en bij Volvo is ook net alles weer veranderd. Wil je dus als transportondernemer het optimum uit al die moderne nieuwe trucks halen, dan is het zaak dat daar zoveel mogelijk met vaste chauffeurs op wordt gereden om ook de laatste druppels profijt te kunnen halen uit al die high-tech.