
VINTAGE

VINTAGE
Grieken hebben Europa’s oudste wagenpark
Grieken hebben Europa’s oudste wagenpark
Volgens gegevens van de ACEA, de lobbyclub van de truck-industrie in Brussel, hebben de Grieken het oudste wagenpark van Europa. De gemiddelde leeftijd bedraagt 20,9 jaar. In het land rijden nog zeker 225.000 trucks die ouder zijn dan tien jaar. Op een totale parkomvang van 229.000 is dat veelzeggend.
Op de tweede plaats komt verrassend Estland met een gemiddelde van 18,2 jaar. Tsjechië komt op 17 jaar, ook oud. België scoort vervolgens 15,9 jaar. Meer dan de helft van de trucks op Belgisch kenteken is ouder dan 10 jaar. Gemiddeld zijn de Roemeense en Poolse wagenparken jonger dan het Belgische. Nederland en Duitsland zitten dicht bij elkaar met resp. 9,1 en 9,5 jaar. Zeker twee jaar jonger zijn de wagenparken van Frankrijk en Engeland. Luxemburg (6 jaar) en Oostenrijk (vier jaar) hebben het jongste wagenpark. Het Europees gemiddelde komt hiermee op 12,4 jaar. Dus het is nog lang niet allemaal Euro 6, ingevoerd in 2013, wat de klok slaat! Naar we begrijpen gaat het bij de Duitse en Oostenrijkse cijfers alleen om trekkers. Ongetwijfeld zit er nog de nodige ruis in de statistieken. Maar de mededeling dat de Grieken het oudste wagenpark hebben, was meer dan voldoende aanleiding om nog eens een duik te nemen in de foto archieven, nu thuisblijven toch min of meer de norm is. In 2007 maakte in een reis per truck naar Griekenland, en de foto’s daarvan spreken boekdelen. Het kan maar zo, dat je in dat land nog echte oudjes tegenkomt. Begrijp me goed, er rijdt ook meer dan voldoende modern spul. Wanneer we met BIGtruck aan het testen zijn in Asten bij de Nobis, dan willen daar nog wel eens Grieken staan die met mooie dikke V8-en de Alpen over zijn gekomen. Meestal met groenten (olijven!) deze kant op, en dan weer met vlees terug. Dat ze een of enkele dagen moeten wachten op de truckstop deert ze niet.
Ancona-Patras
Destijds reden we dubbel bemand de Brenner over en kwamen we na de nodige files op de ring, de ‘tangenziale’, van Bologna via Rimini naar Ancona. Daar was het in de haven een drukte van jewelste, het zuidelijke temperament was onmiskenbaar! Na veel gedoe vonden we een plekje op de boot naar Patras, we hadden zes adressen omgeving Athene bij ons. Na alle drukte was de rust op de boot een verademing, die 24 uur lang met perfecte zomerse temperaturen, aan zou houden. Op zondagmiddag kwamen we aan in Patras. Er gold een zondags rijverbod, dus pas om 22:00 uur zouden richting Athene rijden, wat file-technisch het verstandigst was. Daar kwamen we in Aspropyrgos aan, een voorstad van de hoofdstad, bij Harry’s Truckstop. Het was een truckstop met prima eten, maar de parking was een regelrecht museum. Bekijk de foto’s maar. Je ziet dat sommige oudjes een rood vlakje op hun kenteken hebben. Daar staan de letters ‘AL’ in, wat staat voor Albanië. Dit land is vooralsnog geen lid van de EU. Maar als je het mij vraagt, trekt dit land wanneer het wel lid wordt van de EU, de gemiddelde leeftijd nog eens flink omhoog!