
SHOWTRUCK

SHOWTRUCK
The show must go on
The show must go on

In het Brabantse Sleeuwijk woont Bram Verschoor, samen met zijn vrouw en drie kinderen. De 32-jarige eigenrijder vierde vorig jaar juni zijn 10-jarig bestaan als eigen ondernemer. Om dat te vieren, werd het tijd voor een mooie, en steeds zeldzamer wordende auto, namelijk een DAF XF95 Super Space Cab uit 2004.
"Vanaf vierjarige leeftijd wist ik al dat ik op de truck wilde gaan rijden'', vertelt Bram. Toch heeft hij eerst een opleiding tot bedrijfswagenmonteur gedaan. Twee en een half jaar lang werkte hij als monteur aan vrachtwagens en haalde hij zijn papieren voor tweede monteur. ,,Op mijn 18e ben ik gaan rijden voor mijn vader. Daar reed in met een scania R 420 met Highline-cabine met een met een walking floor trailer. Ik zat in de los gestorte goederen, met name potgrond op Frankrijk, met af en toe een rit naar Duitsland. Toen ik 22 was, ben ik op dezelfde truck als eigenrijder begonnen''. Na een tijdje werd het tijd voor een andere auto, dat werd een Scania R 500 V8 met Topline cabine. Om die meer naar wens te krijgen, werd de cabine-indeling veranderd door de montage van een Scania 4-Serie bovenbed boven de voorruit.

“De verlichte pijlen op de achtergrond vormen het logo van mijn firma en symboliseren dat niets mij te ver is”
Gloednieuwe DAF XF 95
''In 2018 was ik zoek naar wat anders en ik wilde graag iets wat met minder elektronica en meer basic techniek. Omdat ik veel aan DAF XF-trucks had gewerkt tijdens mijn monteursopleiding, ben ik op zoek gegaan naar een zo’n type DAF. Bij toeval vond ik een rode XF 95 Spacecab bij de lokale handelaar. Het betreft een Euro 3 model met 430 pk die naar verluid nog ongebruikt was. Dat klonk eigenlijk te mooi om waar te zijn. Toch bleek dat echt waar, de truck was eigenlijk gewoon nieuw! Ik heb een testrit gemaakt en daaruit bleek ook dat dit een kans was die je niet dagelijks aantreft. De truck was compleet nieuw, met maar 912 kilometer op de klok. Zelfs het interieur zat nog in het plastic! Dit was toch echt de auto waar ik niet omheen kon.''
Super Space Cab
Na aanschaf van de trekker was het plan om er een Super Space Cab cabine op te zetten. Bram kocht er een tweede truck bij als donortruck. De cabine daarvan had al wel iets meer te lijden gehad door de jaren heen. In plaats van de gehele cabine over te zetten, werd besloten om de slijptol in beide cabine's te zetten. Toen de conversie compleet was, bleek dat alleen de binnenzijde wat opgeknapt moest worden. Die taak werd uitbesteed aan Buffl. Alle kasten en grote kunststofdelen werden beige gespoten. Op het dashboard en de kleine panelen boven het raam werd de originele DAF houtlook nagebootst door middel van plastidip. Daarbij is ook als extra de versnellingspook meegenomen, en de schakelaars en din- panelen boven het raam. De rest van het interieur werd bekleed met leer. De stoelen in bruin, de cabine in beige, afgewisseld met ‘geschuurd’ bruin leder, voor een klassieke look. “De verlichte pijlen op de achtergrond vormen het logo van mijn firma en symboliseren dat niets mij te ver is”, aldus Bram.
Vrijwel alles zelf gedaan
Vrijwel al het werk aan de buitenzijde is door Bram zelf gedaan, met veel hulp van vrienden. ,,Ik sleutel graag zelf, dat is mijn tweede hobby naast het rijden,’’ aldus Bram. Bovenop de cabine zijn twee sets DAF luchthoorns te vinden, twee zwaailampen in de spoiler, een standairco, en een TV- schotel. Op de voorzijde van de Super Space Cab zijn op de vlakke rand vijf Hella verstralers aangebracht, waarboven weer zes toplichten zitten, vier tussen de verstralers voor, en twee bij de hoeken van de cabine. Boven de meegespoten zonneklep is een lichtbak gemonteerd, en op de spiegelbeugels aan weerszijden zijn witte antennes geplaatst. De Trux bullbar die Bram wilde, was nog maar moeilijk te vinden, maar uiteindelijk slaagde Bram daar ook in. De onderzijde van de voorkant had ook wat extra's nodig, en daarom werd er een onderspoiler geplaatst, waarin het mistlicht uit de originele bumper is aangebracht met daarnaast vier extra verstralers in het midden, en twee breedtelampen op de hoeken. De mistlichtgaten in de voorbumper zijn dichtgelast.
Alles afgewerkt
Onder de sideskirts zijn lampenlatten aangebracht en het chassis werd afgedekt met een traanplaat vlonder, waarin kantelluikjes zitten om te kunnen tanken. Ook een hydraulisch systeem voor een walking floor zit mooi verborgen. Het enige wat verraadt dat die op de truck zit, zijn de twee koppelingen voor de slangen, die mooi weggewerkt zitten in de linkerhoek achter de cabine, waar tegenwoordig bij DAF de Adblue tank zit. Daar heeft deze Euro 3 echter nog geen last van! Verder is er een fraaie achterbumper gemonteerd met pronkend op de spatlap de tekst ''THE SHOW MUST GO ON''. Deze slogan stond er al op vanaf het begin, maar is extra van toepassing als je na gaat wat er sindsdien gebeurd is.
Marineblauw
De basiskleur van de DAF is marineblauw. Een kleur die Bram in Engeland zag op een autotransporter. “Ik ben altijd al gek geweest van blauw, mijn R 500 was ook al blauw. Toen ik deze kleur zag, was ik direct verkocht''. Samen met spuiterij Bronk is de kleur blauw nagebootst, waarna er diverse witte striping en sterretjes op de hoekschilden, en zwarte accenten rondon de zijramen, fenders, en grill zijn gespoten. Het geheel maakt een mooie combinatie, die de XF chic en tegelijkertijd stoer laat ogen.
Schmitz Cargobull
De Schmitz Cargobull koeltrailer is bijpassend gemaakt door de kisten in dezelfde kleurstelling te spuiten, en ook de wielringen en laadklep zijn blauw gemaakt. Bram: ,,Het was de bedoeling om de gehele auto een klassiek uiterlijk te geven, die past bij de tijd waar de XF 95 volop te zien was. Alle verlichting is halogeen, en de lichtbak heeft zelfs een TL lamp. Er is op de hele combinatie geen LED lampje te vinden''. Bram is er zeker in geslaagd om wat moois neer te zetten en we hopen dat we deze prachtige truck nog vele jaren gaan tegenkomen op de Europese wegen!