
NIEUWS

NIEUWS
Einride zoekt gamende, thuiswerkende chauffeurs
De Zweedse start-up Einride laat intussen enkele 26 tons, drie-assige bakwagens autonoom rijden in Zweden. Nu zoekt het bedrijf chauffeurs die vanuit huis de onbemande trucks willen volgen en ingrijpen in de besturing wanneer dat noodzakelijk is. Komend najaar gaat de test van start. Einride heeft een radicaal afwijkend idee over wat een chauffeursbaan inhoudt in de toekomst. Je bent niet vroeg en veel van huis en je komt niet overal. Integendeel, je blijft gewoon thuis en je gaat op gezette tijden achter je pc zitten. Daar log je in bij je werkgever, en die heeft een aantal autonoom rijdende trucks voor je, die je in de gaten moet houden, terwijl ze onbemand onderweg zijn naar klanten. Jongeren die het spel Truck Simulator kennen, hebben in feite hiermee een streepje voor en weten al een beetje hoe dit werkt. De werkzaamheden zouden bestaan uit monitoring op afstand van het verkeer en mogelijke overname van de controle in noodsituaties. Naar verluidt streeft Einride ernaar dat je als chauffeur-vanuit-huis meer dan één truck in de gaten houdt. Maximaal zou je tot tien verschillende vrachtwagens onder je hoede moeten kunnen hebben.

“De uitstoot van CO2 zou met 90% af kunnen nemen”
DAF CF
De Einride T-Pod heeft nog wel wat weg van een vrachtwagen, maar een echte cabine met een voorruit ontbreekt. Met een GVW van 26 ton is volledig elektrische aandrijving het kenmerk. De huidige prototypes staan op een drie-assig chassis van de DAF CF en hebben een actieradius van 200 kilometer. Elke T-Pod heeft ook een volautomatisch stuursysteem waarmee hij kan bewegen zonder menselijke tussenkomst. In noodsituaties kan worden teruggegrepen naar een afstandsbedieningssysteem.
De eerste T-Pod rijdt al op de openbare weg, in de vorm van tests bij de Zweedse vestiging van DB Schenker. Binnenkort zal een soortgelijke test worden gestart door de Zweedse vestiging van Coca-Cola. Bandengigant Michelin besloot deze voertuigen te bestellen om uit te proberen bij een van zijn fabrieken in Frankrijk. Verder maakte Einride onlangs zijn debuut in de Verenigde Staten en rekent het op de interesse van klanten uit de distributie.
T-Pods van de DB Schenker-vloot worden nu nog bestuurd door ingenieurs van Einride. Dit is nodig om gegevens over mogelijke problemen te verzamelen. Als de truck echter in de verkoop gaat, is het tijd om de ingenieurs te vervangen door professionele operators. En hier komen we bij de werving die aan het begin werd genoemd.

In Zweden gaat Einride op zoek naar kandidaten voor operators. Geselecteerde kandidaten gaan enkele maanden trainen en in het najaar kunnen ze volgens Einride al aan hun dagelijkse werk beginnen. Bovendien zal in het derde kwartaal met de werving van operators in de Verenigde Staten worden begonnen. Zij zullen misschien dit jaar, maar in elk geval volgend jaar starten in hun nieuwe baan, verwacht Einride.
Potentiële kandidaten zouden voormalige vrachtwagenchauffeurs kunnen zijn. Einride ontwerpt het afstandsbedieningsstation zodanig, dat het op een vrachtwagencabine lijkt. De belangrijkste componenten zijn een elektronisch stuur en schermen die live de situatie van het voertuig tonen. Opnieuw dringt de vergelijking met een game zich op. Het is vanzelfsprekend belangrijk om bekend te zijn met voertuigafmetingen en moeilijkere manoeuvres. Hier onderscheidt zich de ‘echte’ chauffeur van de gamer.

Introductieschema
Wanneer kunnen we aanzienlijk meer van deze autonoom rijdende T-Pods op de wegen verwachten? Einride voorspelt dat de eerste grotere vloten in 2022 of 2023 van start zullen gaan. Als BIGtruck voegen we hieraan toe dat er hoogstwaarschijnlijk nog veel meer voertuigen op afstand gevolgd gaan worden. Denk aan de bouw en natuurlijk de landbouw. In Finland doen telecombedrijf Elisa en trekkerfabrikant Valtra een test hiermee, gebruik makend van een 5G netwerk. De bestuurder bevindt zich op 150 kilometer afstand van de tractor, waar een 360 graden camera bovenop gemonteerd zit. Voorlopig is dit nog een promotiestunt. We kunnen ons voorstellen dat op afgesloten terreinen zoals akkers en bouwplaatsen, autonome dan wel op afstand bestuurde voertuigen duidelijk populairder gaan worden de komende jaren.
Geen diesel, geen chauffeurs
De drijvende kracht achter Einride is de Zweed Robert Falck die jaren bij Volvo Trucks heeft gewerkt. Daar gaf hij leiding aan de bouw van aandrijflijnen. Hij toonde zich in eerdere interviews ontevreden over de huidige stand van de trucktechniek. Met nieuwe techniek zouden transportkosten met de helft tot wel zeventig procent kunnen afnemen, is zijn overtuiging. De uitstoot van CO2 zou met 90% af kunnen nemen. Door af te zien van een chauffeur en van een dieselmotor, verwacht Falck dat de kosten van wegtransport met de helft kunnen afnemen. Zijn ideeën leverden hem in ieder geval de steun op van investeerders, van wie hij 25 miljoen dollar meekreeg om zijn ideeën te verwezenlijken.
Chauffeurstekort
Op de eigen website argumenteert Einride dat het chauffeurstekort in bijvoorbeeld VS al in 2017 tot boven de 50.000 was opgelopen. Volgens de Amerikaanse TLN neemt dit aantal jaarlijks toe en worden trucks in de VS nauwelijks door vrouwelijke chauffeurs rond gereden, wat volgens Einride de situatie verergert. Robert Falck hoopt met zijn initiatief een heel nieuw type werk aan te kunnen bieden aan een nieuw type werknemer.