
RIJ-IMPRESSIE

RIJ-IMPRESSIE
How low can you go?
How low can you go?
Opleggers met een vrije insteekhoogte van drie meter zijn met name in de automotive sector vrijwel standaard. Om met die drie meter inwendige hoogte binnen de wettelijk toegestane 4 meter limiet te blijven zijn bijzondere oplossingen nodig, anders ben je zomaar tien centimeter te hoog. Voor wie die uitdaging niet wil opzoeken levert DAF al enige tijd een trekker met een schotelhoogte van slechts 91 centimeter. Daarvoor was een aangepaste achteras-ophanging nodig en een extra lage schotel, maar ze zijn erin geslaagd. BIGtruck nam zo’n ultra Low Deck trekker mee voor een rit door een heel stil Nederland, midden in het Corona tijdperk.
Mega- of Low Deck trekkers zijn niet nieuw maar de ontwikkelingen hebben niet stil gestaan sinds de eerste modellen in de jaren negentig op de markt kwamen. De hele ontwikkeling werd in feite door het Nederlandse Ewals Cargo Care in gang gezet toen dat bedrijf de Megatrailer ontwikkelde. Voor de 100 kuub grote trailers met een insteek van drie meter waren lage trekkers nodig en die volgden al snel. Het nadeel van de vroege Low Deck trekkers was het vaak wat nerveuze weggedrag. De kleine wielen in combinatie met de geringe veerweg maakten de trucks gevoelig voor spoorvorming. Bovendien waren de trekkers eigenlijk net niet laag genoeg waardoor allerlei kunstgrepen nodig waren. Eén zo’n truckje was het iets laten stijgen van de luchtvering als er gereden werd. Als oom agent bij stilstand dan de duimstok ernaast legde was er niks aan de hand, totdat je de Velsertunnel in wilde rijden…

“Met zo’n superlage trekker is het voor de chauffeur wel een beetje opletten onderweg”
Superlage Low Deck
Bij DAF zagen ze het succes van het Mega-concept in Europa en daar moest een werkbare oplossing voor komen. Een eenvoudige rekensom leert namelijk dat je met een insteek van drie meter in een oplegger niet wegkomt met een schotelhoogte van 96 cm. Ga maar na, om binnen de vier meter te blijven zou er dan maar 4 cm over blijven voor de nek van de trailer. De oplossing werd gevonden in de superlage Lowdeck trekker met een schotelhoogte van 91 centimeter. Dat is dus vijf centimeter lager dan de standaard Lowdeck trekker van DAF. Speciaal voor DAF ontwikkelde Goodyear extra lage banden in de afmetingen 375/45R22,5 voor de vooras en 315/45R22,5 voor de achteras. Daarnaast heeft DAF de wielophanging van de achteras aangepast met nieuwe reactiestangsteunen en is er een extra platte opleggerschotel van slechts 140 mm gemonteerd.
Opletten!
Met zo’n superlage trekker is het voor de chauffeur wel een beetje opletten onderweg. Een verkeersdrempel kan al te veel zijn voor de fraai gelakte onderspoiler, en een laadkuil of een oprit naar een ferry kan al schade veroorzaken. Dat zagen ze bij DAF ook in en om die reden is er bij deze superlage versie standaard een beschermingsbalk aangebracht waarmee het chassis en de tranenplaat achter de cabine beschermd worden. Verder is er een knop op het dashboard waarmee je onder de 30 km per uur in één keer de luchtvering van voor- en achteras maximaal omhoog zet. Zodra de snelheid boven de 30 km per uur komt daalt de DAF weer braaf naar zijn voorgeprogrammeerde rijstand.
Lowrider
De ingenieurs van DAF hebben hun werk goed gedaan want ondanks de bijna angstwekkend lage bandjes rijdt deze DAF zoals we dat gewend zijn van dit merk. Alleen op slecht wegdek met lage snelheid komen ribbels wat nadrukkelijker binnen in het interieur. Eénmaal op snelheid merk je er eigenlijk niks van. Ook het weggedrag is gewoon goed. Zo konden we de XF niet betrappen op gevoeligheid voor spoorvorming. Het is dan ook genieten aan boord van de ruime cabine. Als krachtbron staat de lichtste versie van de MX13 onder de cabine, namelijk de 430 pk uitvoering. Een motor die op ons erg prettig overkomt. De hele aandrijflijn met de ZF TraXon versnellingsbak en de lange, 2,05:1 overbrenging is werkt uitstekend samen met de slimme software aan boord. Het geheel komt erg goed op ons over en voelt levendiger dan we de laatste tijd gewend zijn van dit merk. Deze DAF is gewoon een hele fijne truck om mee te rijden. De combinatie is beladen tot 32 ton, overeenkomstig met wat je verwacht van een volumevoertuig. Daarmee is deze 430 pk uitvoering een heel fijn stuk gereedschap waarmee DAF chauffeursharten wint. Met al die ruimte, het comfort en deze krachtbron heb je als chauffeur verder niet veel meer te wensen volgens ons.
Corona rit
Tijdens onze rij-impressie ligt Nederland vol onder de aanval van het Corona virus. Wij gebruiken deze rit dan ook om onderweg langs een aantal wegrestaurants te rijden om te kijken hoe het er nu aan toe gaat. Bij zowel Nobis in Asten als bij De Raket troffen we gewoon overdag sanitaire voorzieningen aan voor chauffeurs. Andere restaurants zoals in Malden, bij De Lichtmis, de Tweede Steeg en bij De Goudreinet in Barneveld deden pas later op de dag de deuren los. Soms kan dat niet anders door de inrichting van het pand maar in alle gevallen kon de chauffeur in ieder geval in de avond uren eten, douchen en fatsoenlijk naar het toilet. Wij namen de proef op de som bij De Raket waar de stamppot andijvie met bal gehakt, spekjes én een worst ons uitstekend smaakte!